5x must-have fotografie apps voor je iPhone! (2024)

Ben jij op zoek naar de beste fotografie apps voor je iPhone in 2022? Zoek dan niet langer, deze 5 apps gaan je helpen om je fotografie en fotobewerking naar een hoger niveau te tillen. Ideaal voor smartphone fotografen of op de momenten dat je geen camera bij je hebt.

Fotograferen met je iPhone, deze apps mogen niet ontbreken

We raken steeds meer verwend door de hoge kwaliteit van digitale fotografie. Of je nu met je telefoon of met een camera fotografeert, je wilt haarscherpe foto’s maken met mooie onscherpte en een goede belichting. Ook in omstandigheden die lastig zijn zoals bij fel tegenlicht of wanneer het donker wordt. Inmiddels gaat dit de meeste smartphones behoorlijk goed af. Zo bijvoorbeeld ook de iPhone 12 die een dual 12 megapixel camera heeft waarmee je groothoek én ultragroothoek kunt fotograferen.

De beste fotografie apps voor je iPhone in 2022

Met alleen fotograferen ben je er vaak niet. Je wilt je foto’s ook bewerken om echt alles uit je afbeelding te halen. Daarom vind je in dit artikel niet alleen fotografie apps voor je iPhone, maar ook apps die je helpen met de fotobewerking. Laat die Instagram likes maar komen met deze must-have tips!

5x must-have fotografie apps voor je iPhone! (1)

1. Fotografie: ProCamera

Wil je nog meer instellingen voor de camera van je iPhone? Dan is de app ProCamera iets voor jou! Deze gebruiksvriendelijke app geeft je nog meer professionele mogelijkheden voor je fotografie, zodat je maximale controle hebt over het eindresultaat.

Denk bijvoorbeeld aan het handmatig of deels handmatig bepalen van je instellingen, handmatig scherpstellen via Focus Peaking en het bepalen van de hoeveelheid onscherpte (bokeh) met de portretmodus. De app werkt met RAW, TIFF, JPG en HEIF-foto’s, kan bediend worden met je Apple Watch en heeft ondersteuning voor alle lenzen die in je camera zitten. Eigenlijk heb je alle mogelijkheden van een professionele camera, maar dan gewoon in je telefoon. Ideaal!

Naast fotograferen kun je ook je foto’s bewerken in deze app. Zelfs je RAW files zet je in een handomdraai om in een prachtig eindresultaat. Met zoveel mogelijkheden is het geen wonder dat deze app niet gratis te downloaden is. Maar als smartphone fotografie iets is waar je veel tijd in steekt, dan weet ik zeker dat het de investering waard is.

5x must-have fotografie apps voor je iPhone! (2)

2. Fotobewerking Adobe Lightroom mobile

Eén van mijn favoriete fotobewerking apps blijft Adobe Lightroom. Deze fotografie app is zowel voor iPhone als voor Android beschikbaar en heeft enorm veel mogelijkheden. Je kunt de app gratis downloaden, maar als je van alle functionaliteiten gebruik wilt maken dan zul je de betaalde versie moeten aankopen.

In de gratis versie heb je al legio aan opties. Denk aan het bewerken van belichting, contrast, schaduwen, kleuren, helderheid, vignet en scherpte. Maar ook opties die meer in detail gaan zoals het aanpassen van iedere kleurtoon afzonderlijk of het toepassen van (zelfgemaakt of voorgeprogrammeerde) voorinstellingen en filters.

In de betaalde versie krijg je mogelijkheden tot het retoucheren van je foto’s. Denk hierbij aan het maken van maskers, het gebruiken van het retoucheerpenseel en het gebruiken van AI om je foto’s te optimaliseren. Je kunt dan ook RAW files bewerken en perspectieven herstellen. Heb je al een betaald Adobe lidmaatschap voor de fotografie programma’s op dekstop? Dan kun je de volledige app ‘gratis’ gebruiken.

Lees ook: Presets maken en toepassen in de Adobe Lightroom app

3. Fotobewerking: Snapseed

Wil je veel creatieve mogelijkheden die allemaal gratis te gebruiken zijn? Dan is Snapseed de fotografie app die je op je iPhone moet installeren. Met Snapseed kun je namelijk niet alleen je foto’s verbeteren qua kleur, uitsnede, helderheid en scherpte. Je kunt hiermee ook heel veel verschillende sferen creëren. Met tools als Glamour Glow, Drama, Vintage en Grunge kun je leuke effecten aan je foto’s geven. Al die effecten zijn handmatig te bewerken naar je eigen voorkeur.

Houd je het liever naturel? Dat kan natuurlijk ook. Gebruik dan functies als ‘Hoofdpose’ waarmee je je gezicht wat kunt kantelen of de uitgebreide perspectief-functie die je helpt met het rechtzetten van je foto’s. Met ‘egaliseren’ haal je storende elementen in je foto weg en met ‘selectief’ kun je bepaalde delen van je foto in detail bewerken. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de ‘double exposure’ optie… Genoeg mogelijkheden dus, zeker voor een gratis fotografie app!

5x must-have fotografie apps voor je iPhone! (4)

4. Retoucheren: TouchRetouch

Ben je op zoek naar een app die gespecialiseerd is in het retoucheren van je foto? Dan is TouchRetouch misschien wel iets voor jou. De meeste fotobewerking apps voor je smartphone hebben wel een retoucheer functie maar deze is vrij beperkt. Met TouchRetouch kun je allerlei soorten storende elementen weghalen. Denk daarbij aan storende objecten, kabels van bijvoorbeeld hoogspanningsmasten en oneffenheden in portretten. Zelfs het irritante hekwerk van gaas dat je vaak in beeld hebt als je in een dierentuin fotografeert kun je met deze app verwijderen.

Deze fotografie app is verkrijgbaar voor iPhone en Android en heb je al voor een paar euro op je telefoon geïnstalleerd. Een must-have voor reisfotografen die net die ene prullenbak, dat verkeersbord of die toerist op de achtergrond wil verwijderen. Of voor de fashion- of portretfotograaf die snel even wat oneffenheden of rimpeltjes wil verminderen of wegwerken op z’n mobiel. Probeer het uit en ervaar het zelf.

5x must-have fotografie apps voor je iPhone! (5)

5. Filters: VSCO

Vind jij fotobewerking maar veel tijd kosten en zoek je de ultieme app met de mooiste filters? Dan is VSCO een mooie toevoeging aan je programma’s. Met VSCO kun je handmatig je foto bewerken, maar er zijn ook talloze voorgeprogrammeerde filters die je foto meteen een professionele uitstraling geven. Ben je helemaal blij met een eigen bewerken? Dan kun je deze ook opslaan als voorinstelling om op je andere foto’s toe te passen.

Naast het bewerken van je foto’s heeft VSCO ook een uitgebreid social platform. Hier kun je net als op bijvoorbeeld Instagram je foto’s delen, mensen volgen en inspiratie opdoen. De app is gratis te gebruiken, maar er zijn bepaalde opties die je in de app kunt aankopen.

Welke fotografie app is favoriet op jouw iPhone?

Ben je nog aan het twijfelen om een iPhone te kopen, omdat ze behoorlijk aan de prijs zijn? Dan kan een iPhone 11 refurbished misschien een oplossing voor je zijn. Een tweedehands telefoon is betaalbaar, duurzaam én je krijgt gewoon dezelfde garantie op je toestel als bij een nieuw exemplaar.

Hopelijk heb ik je met deze fotografie apps voor je iPhone op weg kunnen helpen met je smartphone fotografie. Heb je zelf nog een app die echt niet mag ontbreken? Laat het me dan weten!

Deze blogpost is gemaakt in samenwerking met Simyo.

5x must-have fotografie apps voor je iPhone! (6)

Evelien // Fotografille

Evelien is eigenaresse van Fotografille en is grafisch ontwerper / online marketeer van beroep. Woont in het gezellige Tilburg en fotografeert in haar vrije tijd voornamelijk in het theater en op reis. De mooiste foto's vind je natuurlijk hier, maar ook op Instagram. Heb je vragen? Stel ze gerust!

5x must-have fotografie apps voor je iPhone! (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lakeisha Bayer VM

Last Updated:

Views: 5737

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lakeisha Bayer VM

Birthday: 1997-10-17

Address: Suite 835 34136 Adrian Mountains, Floydton, UT 81036

Phone: +3571527672278

Job: Manufacturing Agent

Hobby: Skimboarding, Photography, Roller skating, Knife making, Paintball, Embroidery, Gunsmithing

Introduction: My name is Lakeisha Bayer VM, I am a brainy, kind, enchanting, healthy, lovely, clean, witty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.